ENGELLERİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜN


judo, çocuk



Japonya'da bir çocuk on yaşlarındayken bir trafik kazası geçirmiş ve sol kolunu kaybetmiş. Oysa çocuğun büyük bir ideali varmış, büyüyünce iyi bir judo ustası olmak istiyormuş. Sol kolunu kaybetmesiyle birlikte bu hayali yıkılan çocuğun büyük bir depresyona girdiğini gören babası, belki ümit ışığı olur düşüncesiyle ünlü bir judo ustasına gidip çocuğun durumunu anlatarak yapılacak bir şey olup olmadığını sormuş.

Judo hocası:"Çocuğu getir bakalım", demiş.

Ertesi gün baba oğul çıkmışlar hocanın karşısına. Hoca çocuğu şöyle bir süzmüş ve: "Tamam, demiş. Yarın çocuğun eşyalarını getir, çalışmalara başlıyoruz."

Sonraki gün çocuk geldiğinde, hocası ona bir hareket göstermiş ve "Bu harekete çalış.", demiş.

Çocuk bir hafta aynı harekete çalışmış. Sonra hocasının yanına gidip "Bu hareketi öğrendim, başka hareket göstermeyecek misiniz?", diye sormuş. Hocanın cevabı:

"Çalışmaya devam et.", olmuş. İki ay, üç ay, altı ay derken çocuk okuldaki bir yılını doldurmuş.
Bu bir yıl boyunca da hep o aynı hareketi tekrarlamış.
Hocasının yanına tekrar gitmiş:

"Hocam bir yıldır aynı hareketi çalışıyorum. İyi de yapıyorum. Bana yeni bir hareket öğretmeyecek misiniz?"

"Sen aynı hareketi çalış oğlum. Zamanı gelince yeni harekete geçeriz.
İki yıl, üç yıl derken çocuk hocasının nezaretinde beş yılını doldurmuş. Bir gün hocası çocuğun yanına gelip, "Hazır ol",demiş."Seni.büyük bir turnuvaya yazdırdım. Yarın maça çıkacaksın." Delikanlı şok olmuş. Hem sol kolu yok, hem de judoda bildiği tek bir hareket var. Ünlü judocuların katıldığı turnuvada hiçbir şansının olamayacağını düşünmüş. Ama hocasına saygısından ses çıkaramamış.
Turnuvanın birinci günü delikanlı ilk müsabakasına çıkmış. Rakibine bildiği o tek hareketi yapmış ve kazanmış. Derken ikinci, üçüncü maç... Çeyrek final, yarı final ve umulmadık bir biçimde finale katılmaya hak kazanmış.

Finalde delikanlının karşısına ülkenin son on yıldır yenilmeyen şampiyonu çıkmış. Rakip, judoda tam bir üstad. Delikanlı dayanamayıp hocasının yanına koşmuş:

"Hocam, demiş. Hasbelkader buraya kadar geldik ama rakibime bir bakın hele, yılların şampiyonu, benim ise bir kolum yok ve bildiğim tek bir hareket var. Bu kadarı bana yeter. Bari çıkıp da rezil olmayayım. İzin verin turnuvadan çekileyim."

Hocası:"Olmaz. Yenilecek olsan da elinden geleni yapmalısın.", demiş.

Çocuk çaresiz çıkmış müsabakaya. Yine bildiği tek hareketi yapmış ve bir hamlede rakibini yere sererek şampiyon olmuş. Kupayı aldıktan sonra hocasına sormuş:

"Hocam nasıl oldu bu iş? Benim bir kolum olmamasına ve bildiğim tek bir hareket olmasına rağmen, nasıl oldu da ben kazandım?"

"Bak oğlum, demiş hocası. İlk olarak, beş yıldır aynı hareketi çalışıyorsun. O kadar çok çalıştın ki artık yeryüzünde o hareketi senden daha iyi yapan hiç kimse yok. İkinci olarak da, o hareketin tek bir karşı hareketi vardır. O da Rakibinin sol kolunu tutmaktır."

judo, çocuk



Yorumlar

Popüler Yayınlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *